BIOKAP NUTRICOLOR TRAJNA BOJA ZA KOSU + štetni efekti konvencionalnih farbi za kosu

 

DSC_0209

OPIS PROIZVODA

BIOS LINE BIOKAP NutriColor prirodna boja za kosu, NE SADRŽI AMONIJAK I REZORCINOL, a zahvaljujući prirodnim sastojcima hrani kosu i ima zaštitni efekat. Dobro prekriva sedu kosu i ima dugotrajno dejstvo.

Ako imate manje od 50% sede kose: za održavanje svoje prirodne boje nanesite nijansu sličnu vašoj prirodnoj. Ako imate više od 50% sede kose: za postizanje vaše prirodne boje nanesite nijansu nešto tamniju od vaše prirodne.

Kutija sadrži: 1 tubu boje 50ml; 1 bočicu aplikatora od 75ml  (Nutrifix razvijač za boju); 1 kesica od 15 ml Šampona i balzama za pranje kose; 1 kesica od 8ml zaštitne kreme za konture lica; 1 par rukavica.

Osnovni sastojci: biljni proteini pšenice, soje, pirinača i zobi, lipofilne kiseline voća i vrbe i prirodni UV filteri.

Način upotrebe: Sadržaj tube sipati u razvijač boje, pa dobro promućkati da se homogenizuje smesa. Staviti rukavice, pa otkinuti zaštitini čep i na prethodno iščetkanu kosu nanositi najpre na koren kose. Lagano umasirati i ostaviti da deluje 20 minuta. Nakon toga naneti ostatak sadržaja po celoj dužini kose i ostaviti da deluje još 15 minuta. Nakon isteka vremena nanesite sadržaj priloženog šampona i balzama i dobro isperite kosu.

Napomena: Proizvod je dermatološki ispitan. Testirano na prisustvo nikla.

INCI

DSC_0240

DSC_0231

Zašto prirodna boja za kosu?

Evropska komisija je 2003. godine zabranila 22 hemijske supstance koje se koriste u bojama za kosu, i za koje se smatra da imaju potencijalni rizik po zdravlje ljudi. 2007. godine je taj spisak proširen i zabranjeno je još 135 supstanci. 46 supstanci je stavljeno na posebnu listu jer mogu da izazovu reakcije na koži poput alergije i preterane osetljivosti.

Najnovija švedska studija pokazuje da su frizerke koje su stalno izložene dejstvu toluidina, aromatičnog amina, imale povišenu koncentraciju ove kancerogene materije u krvi, i to vezane za hemoglobin, a njegova koncentracija je bila u direktnoj korelaciji sa stepenom izloženosti, tj. vremenom provedenim u kontaktu sa trajnom farbom za kosu. Preporuka je da se izloženost orto-toluidinu smanji na najmanju moguću meru link.

Arilamini (arylamines) povećavaju rizik od kancera mokraćne bešike, što je dokazano na eksperimentalnim životinjama. PPD (p-phenylenediamine) je supstanca koja pripada ovoj grupi i daje postojanost boji za kosu, a nalazi se čak i u onim farbama koje nazivaju prirodnim (i u recenziranoj). To je bezbojna supstanca koja se hemijskoj reakciji sa kiseonikom iz hidrogena oksiduje, menja boju i prelazi u pobuđeno stanje. U tom stanju izaziva alergijske reakcije, jer na krzna ili perike bojene ovom supstancom osetljive osobe nemaju alergijsku reakciju.

Mešanjem hidrogena i amonijaka u konvencionalnim bojama za kosu mogu da nastanu neke kancerogene materije, iako ova dva jedinjenja to nisu.

Parfem u boji za kosu, kada se nanese na osetljivu kožu glave, takođe može da dovede do reakcije.

Sastojak boja za kosu je i rezorcinol, jer u kombinaciji sa hidrogen-peroksidom daje boji trajnost, a može da dovede do ubrzanog rada srca, glavobolje, nemira, promena u disanju, a osim toga je i antiseptik i jak iritans.

Jeftinije farbe sadrže pored svega navedenog i površinski aktivne materije, poput natrijum lauril sulfata SLS, i mnoge druge PAM.

Tamne boje za kosu sadrže više štetnih sastojaka; plavuše su „bezbednije“.

Boje za kosu mogu da dovedu do alergijskih reakcija poput dermatitisa vlasišta i lica, osip, peckanje i intenzivno žarenje temena. Takođe se može javiti  reakcija preosetljivosti i možete postati osetljivi na neke druge supstance u različitim kozmetičkim proizvodima, lekove, aditive u hrani.

RECENZIJA

Da razjasnimo na samom početku, ovo nije PRIRODNA boja za kosu, kako stoji na deklaraciji, već proizvod koji sadrži neke prirodne komponente, poput arganovog ulja, hidrolizovanih proteina pšenice, soje, ječma i pirinča, masne kiseline poreklom iz voća i vrbe, ali sadrži i PPD, toluen i propilen glikol, hidrogen-peroksid, kao i mnoge druge hemijske materije. Ne sadrži: amonijak, rezorcinol, parabene i nikl.

DSC_0233

U kutiji se nalazi krema koja se nanosi na granični deo lica i kose, kao zaštita za konturu lica, da vam ne bi ostala boja na licu posle farbanja i mnoge žene na nju reaguju, jer sadrži propilen-glikol, pa ako ste osetljive, nemojte je koristiti, a meni nije smetala. Naredni korak je da istisnete tubu sa farbom u bočicu sa hidrogenom i da dobro promućkate. Nemojte mešati farbu u činiji za bojenje, jer brže oksiduje na vazduhu, pa kosa lošije prima boju, udišete više isparenja, a nikako je nemojte mutiti mikserom, da biste povećale zapreminu i dobile više boje. Boja nema intenzivan miris klasičnih farbi, već jako blag, koji podseća na miris zemlje. Posle pola sata, isprala sam kosu priloženim 2u1 šamponom i balzamom, koji ima jak miris trava karakterističan za prirodnu kozmetiku.

DSC_0226

Imam tamno smeđu kosu, sa svega nekoliko sedih vlasi, i izabrala sam srednje plavu 7.0 biondo medio boju, da bih dobila boju mlečne čokolade, jer ove boje tamnije primaju; ako uzmete smeđu, a tamni ste, možete da dobijete crnu.

DSC_0245

Da li sam zadovoljna? Kosa je sjajna, mekana i boja je prirodna, ali nedostatak ove boje za kosu je što manje pokriva sede, brže se ispira i ne može se postići potpuna ujednačenost boje.

NAPOMENA

BIOKAP NUTRICOLOR boja je kupljena u Lilly apoteci i plaćena je oko 1450 dinara, a ove boje možete da nađete i u Metropoliten parfimeriji.

SAVET

48 h pre svakog farbanja kose uradite test osetljivosti, iako prethodno niste bile osetljive na tu istu farbu.

Nanesite farbu u dobro provetrenoj prostoriji i ne držite je duže od vremena navedenog u uputstvu.

Farbajte kosu što ređe, a posle toga popijte 2-3 litre vode, da biste izbacile potencijalne toksine koje ste udahnule, ili koji su se apsorbovali preko očiju i kože.

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.