CURAPROX ČETKICE ZA ZUBE i kako pravilno održavati oralnu higijenu

 

DSC_0435

Pasta je samo pomoćno sredstvo, a za održavanje adekvatne oralne higijene, veoma je važno imati odgovarajuću četkicu i naučiti pravilnu tehniku četkanja.

Cilj je potpuno odstraniti plak, lepljiv biofilm sastavljen od bakterija, koji se neprestano nagomilava, a ako se ne ukloni, reaguje sa kalcijumom iz pljuvačke, pa nastaje tvrda zubna naslaga ili zubni kamenac, koji može da ukloni samo stomatolog. Danas je moguće imati potpunu kontrolu nad plakom, tako da za krvarenje desni i loš zadah, i kasnije posledice gingivitis i parodontitis, kao posledicu loše oralne higijene, nema opravdanja.

Desni su zdrave, ako su na dodir čvrste i ako je njihova boja svetla. Upaljene desni su crvene, natečene i na dodir prokrvare. Površno četkanje zuba, ne odstranjuje sve zubne naslage i ne prodire u interdentalne prostore, bakterije koje su ostale na ivici desni i one koje se veselo prehranjuju u interdentalnom prostoru se brzo razmnožavaju i u ustima izazivaju odbrambenu reakciju – upalu desni. Počinje sa upalom desni, gingivitisom. Parodontitis se razvija postupno, neprimetno u razdoblju od dvadeset do čak četrdeset godina. A zatim zubi počinju da ispadaju.

Kvalitetna četkica za zube ima malu i kompaktnu glavu, koja može da dopre do svih površina, i fina mekana vlakna koja sprečavaju oštećenje desni. Uobičajena četkica za zube sadrži 500-800 najlonskih vlakana, a njenom upotrebom dosta plaka ostaje na zubima i neretko dovodi do krvarenja desni, jer je potrebno upotrebiti pritisak da bi se plak odstranio sa teško dostupnih mesta.

DSC_0426

Curaprox sadrži od 1560 do 5460 finih, gusto složenih Curen® vlakana koja efikasno čiste zube i desni, bez traumatizacije zubnih vratova. Curen® vlakna su manje savitljiva od najlonskih vlakana i zadržavaju svoju čvrstoću u mokrom stanju u ustima, kao i u suvom stanju, a ta svojstva omogućavaju izradu četkice sa ogromnim brojem izvanredno tankih vlakana. Curaprox CS 1560 SOFT je savršena za osobe bez oboljenja koje su navikle da koriste tvrde četkice i žele da se naviknu na korišćenje mekane četkice za zube. Curaprox CS 3960 SUPER SOFT se preporučuje pacijentima kojima je potrebno za nijansu više pritiska, ali još uvek žele da budu nežni prema desnima. Curaprox 5460 ULTRA SOFT četkica čisti zube bez ikakvog pritiska i oštećenja desni i mogu je koristiti pacijenti sa oboljenjima desni. Sve četkice imaju osmougaoni držač koji omogućava držanje četkice pod uglom od 45 stepeni.

DSC_0446

Kako pravilno oprati zube?

pranje_zuba_2

Četkicu prislonite na desni tako da polovina vlakana prekriva desni, a polovina zube, pod uglom od 45 stepeni.

Finim kružnim ili eliptičnim pokretima i laganim pritiskom, navlačeći desni na zube, pređite preko svakog zuba. Nikako nemojte jako pritiskati, već samo lagano četkati.

Na isti način se očiste i spoljne površine zuba donje vilice, a potom sve zube očistite sa unutrašnje strane, strane jezika.

Teško dostupna mesta čistimo tako što četkicu postavimo vertikalno.

Prednosti široke glave četkice dolaze do izražaja kod čišćenja teško dostupnih površina kutnjaka.

Očistiti unutrašnje površine donjih zuba.

Da li smo završili? Uklonili sav plak i bakterije? Šta je sa prostorima između zuba?

Uzrok nastanka karijesa, gingivitisa i parodontitisa je neočišćen plak između zuba i uz ivicu desni. Naredna faza podrazumeva konac i interdentalnu četkicu.

17

Izvor & Foto: http://www.oralent.rs

Otkinite približno 40 cm zubnog konca i namotajte ga oko srednjeg prsta obe ruke. Palac i kažiprst upotrebite za vođenje konca. Pokrećući palce levo-desno stavite konac među zube i vucite konac po uglovima zuba, i pod ivice desni. Ako vam zubni konac tokom upotrebe više puta zapne ili pukne, obavestite o tome svog stomatologa. Možda ustanovi neke nepravilnosti, koje je potrebno ukloniti.

Zubni konac treba redovno koristiti, jer se zubne naslage vrlo brzo skupljaju i ako se redovno ne uklanjanju, gubi se bitka sa karijesom i bolestima desni. A potrebno je svega 2-3 minuta.

DSC_0464

Interdentalnu četkicu koristimo kada su interdentalni prostori širi i tamo gde konac nije efikasan, jer ne dopire do konkavnih površina i sulkusa.

DSC_0470

Treba upotrebiti optimalnu interdentalnu četkicu, ni premalu, ni preveliku. Sa premalom interdentalnom četkicom čišćenje nije delotvorno, sa prevelikom bi mogli oštetiti desni. Za savet o izboru interdentalne četkice pitajte svoga stomatologa, koji vam može čak izmeriti interdentalni prostor i odrediti idealnu interdentalnu četkicu (IAP Sonda), a ukoliko to niste u mogućnosti, postoji Curaprox set za početnike, sa svim veličinama četkica, pa možete da procenite koja vam odgovara.

DSC_0472

Interdentalnu četkicu polako uvucite u interdentalni prostor, obavezno pod pravim uglom. Pri tome nikako ne smete osetiti bol, već samo nežno četkanje, a zatim je izvucite. Isperite je ispod tekuće vode i nastavite sa čišćenjem u sledećem interdentalnom prostoru.

DSC_0381

NAPOMENA

Curaprox četkice možete da kupite u apotekama po ceni od oko 500 dinara, a postoji set od tri četkice koji je nešto povoljniji i košta oko 1200 dinara. Interdentalna četkica koja sadrži držač i pet nastavaka košta oko 900 dinara.

SAVET

Izbegavajte da stalno grickate hranu, bogatu šećerom, jer bakterije, koje stvaraju plak, razgrađuju šećer u kiseline, i nagrizaju gleđ. Švedska je zemlja u kojoj je karijes skoro iskorenjen, ali oni disciplinovano jedu slatkiše samo subotom.

By JSS

pharmjelena

One thought on “CURAPROX ČETKICE ZA ZUBE i kako pravilno održavati oralnu higijenu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.