Taj drevni čarobni oud

 

DSC_0058

Nekoliko hiljada godina oud je jedan od glavnih sastojaka orijentalnih parfema; u arapskom svetu je parfem (atar) bez ouda nezamisliv. Poznata i kao „tečno zlato“, agar, gaharu, jinko, eaglewood, calambac, alosewood…, ova smola ima svoje ime na raznim jezicima,  a u parfemskom svetu koristi se njeno arapsko ime za drvo, „al oud“. Islamski prorok Muhamed pominje ovo drvo kao deo raja; „Pesma nad pesmama“ opisuje kralja Solomona „kako dolazi iz pustinje u oblaku dima, smirne i tamjana“, za koji se veruje da je oud; kovčezi bogatih drevnih Kineza su bili izrađeni od ovog drveta; u budizmu je veoma dragocen niz od 108 perli izrađen od agar drveta. Postoji priča o ekstremnoj navici francuskog kralja Luja XIV koji je nalagao da se oud dodaje u vodu za pranje njegove odeće, a u arapskom svetu se i danas pali agar drvo i mirisom njegovog dima prožima odeća.

DSC_0066

U parfemima se koristi u obliku ulja ili u obliku smole, a može se nanositi na kožu direktno i nerazređeno, jer ne iritira. Ulje ouda se dobija destilacijom srži drveta Aquilaria i Gyrinops vrsta, koje rastu u gustim šumama jugoistočne Azije, ili rastapanjem smole. Srž stabla proizvodi ovu tamnu aromatičnu smolu kao deo svog prirodnog odbrambenog mehanizma protiv gljivice Phialophora Parasitica. Oud može nastati u divljini ili na kultivisanim stablima, ali samo jedno od deset stabala imaće u svojoj srži dragocenu smolu, a od ostalih će se razlikovati po tamnijoj boji i težini.  Prirodni oud je redak, a naročito onaj od starih stabala, koji se smatra i najboljim; smola se naziva i „tečnim zlatom“, jer kilogram može dostići cenu od 30.000 dolara. Kompleksnost prirodnog ouda je glavni kriterijum za razlikovanje pravog ouda od sintetskih njemu sličnih supstanci, koje su uvek istog mirisa, drvenastog, bezličnog i dosadnog. Kažu da je jedan arapski kalif rekao: „Kada bih bio trgovac, trgovao bih samo mirisom agarovog drveta, tako bih, i da ne zaradim ništa, bio nagrađen njegovim neverovatnim mirisom.“

DSC_0075

Oud varira po mirisu zavisno od vrste drveta, kiselosti kože i temperature tela: može biti sladak sa tonovima melase i tamnog šumskog meda; kiselkast miris u kome se naslućuju note višnje i ribizle; gorak poput lekovitih biljnih eliksira; može mirisati na slamu; može imati slankastu notu morskog povetarca, ili čak biti ljut i podsećati na miris suvih ljutih papričica u plamenu.

U aromaterapiji se ovo etarsko ulje koristi za tretiranje depresije, za relaksaciju i meditaciju, donosi duboku tišinu i opuštanje, osećaj vitalnosti i sklada, a smatra se snažnim afrodizijakom, u kome mogu uživati oba pola. Mirisna sveća Diptyque Oud  je pravi dragulj u spavaćoj sobi.

DSC_0012

Oud Palao je mirisna arabeska: beskrajni izukrštani motivi; ne zna se  gde prestaje jedan, a počinje drugi. U ovom kompleksnom nizu, spojeni su legendarni mirisi Istoka i Zapada, skladno se prepliću, stvarajući harmoniju za čula.

DSC_0032

DIPTYQUE Oud Palao

Oud Palao slavi različitost. Mešavinu supstanci u nerazdvojnom jedinstvu i balansu. Za svaku orijentalnu mirisnu notu, tu je druga, koja je ublažava, umiruje, usklađuje. Bugarska je ruža osvetljena laoskim oudom (iz sorte «palao»), za senzualnost. Ona umiruje oštrinu, donoseći svežinu engleskog vrta. Indijski sipriol svojim dimnim, gorkim mirisom i somalijski olibanum svojim začinjenim, smolastim tonom, daje dubinu parfemu. Vanila sa Madagaskara i rum sa dozom duvana opcrtavaju profil parfema. Sandalovina iz Šri Lanke pomaže stapanju ostalih mirisa. Španski citrus i indonežanski pačuli obezbeđuju snagu o prodornost ovoj veličanstvenoj mirisnoj kompoziciji. Svaka se esencija uklapa u obrazac ostalih starajući bogate motive, forme koje se ponavljaju, vibriraju. Naše se čulo plovi po notama skladne melodije.

Parfem je kreirao parfimer Fabrice Pellegrin. Za Diptyqe je vizuelni doživljaj podjednako važan; za logo parfema, apstraktni orijentalni motivi kombinovani su sa motivima sa slika Gustava Klimta i njegovih savremenika: pentagrami, rozete, rune… Crno-bela ilustracija smeštena je u kultni Diptyque oval.

DSC_0018

JULIETTE HAS A GUN Another Oud

Juliette Has a Gun francuski je brend koji je 2008. među prvima u Evropi, lansirao snažan i odlučan Midnight Oud, koji nas vodi u istočnjački vrt, u ponoć, a odiše snažnim mirisima ouda, papirusa, ambre, mošusa, šafrana, geranijuma, pačulija i marokanske ruže. Poslednjih godina ovaj je oud postao sveprisutan na parfemskom tržištu; malo je brendova koji nisu lansirali neki „oud“, pa je Juliette Has a Gun ove godine kreirao svoj drugi mirisi na temu ouda, nazvavši ga prkosno „neki  drugi oud“.  Another Oud je iskorak ka neobičnom: originalna kombinacija ouda, maline, mošusa i ambroksana (koji nam je itekako postao drag u Juliette has a gun Not a parfume). Savremena interpretacija stare orijentalne mirisne note pretvara Another Oud u moderan drvenast, intrigantan trag koji lebdi za vama i izaziva pitanja: „Na šta ona miriše?“

DSC_0021

BOADICEA the VICTORIUS

Jedinstven u svom stilu, konceptu i mirisnim notama, Boadicea the Victorious je jedan od prvih luksuznih brendova u parfemskom svetu. Svaka bočica sa elementima koje su ručno izradili stari majstori ponosno predstavlja britansko nasleđe. Stvoren od strane britanskih umetnika, ovaj brend predstavlja spoj tradicije i bezvremenog, klasičnog luksuza sa modernim i urbanim stilom.

Boadicea je arhetip britanske ratne kraljice: ona je služila kao inspiracija budućim vladarkama, kao što su Elizabeta i Viktorija, u cilju iscrtavanja kontura kraljevstva i carstva. Iskonska svirepost, strast i snaga ratne kraljice su glavni principi koji motivišu i vode luksuzni brend koji nosi njeno ime.

DSC_0024

Regal je moćni i zavodljivi miris, koji iznenađuje voćnim, zelenim, gornjim notama u kombinaciji sa cvetnim i animalnim koje vode do srca parfema u kome su indijska ruža, jasmin iz Maroka i iznenađujuće prisustvo biljki i začina. Donje note nas vode na putovanje po arapskim mirisnim obalama punim ambre, pačulija iz Paragvaja i animalnih nota koje će biti prisutne čitave noći i duže.

Explorer je topao, dobrog ukusa i mirisa, pun smole. On se topi na koži ostavljajući miris ambre i irisa. Gornje note bergamota otvaraju parfem do njegove sredine i baze. Smola, ruža, kedar, čine tu svilenkastu fomulu koja traje na koži čitavog dana. Ovo je uniseks parfem.

DSC_0014

BYREDO PARFUMS

Ako su i vaše uspomene na važne trenutke obojene mirisima, uživaćete u putovanju kroz svet BYREDO parfema. Ono će vas odvesti do vrele Afrike, misterioznog Bliskog Istoka, osunčanih Kariba, vrtova bergamota u Palermu. Na njemu ćete sresti najbolje od starog i novog. Slavićete početak proleća, rođenje deteta, oživeti neobuzdanu strast, osetiti mračnu i dekadentnu stranu ljubavi, sa ushićenjem spajati nespojivo. Dramatične kompozicije smenjivaće se sa momentima nevinosti. Otkrića će biti slatko-gorka, baš kao i uspomene. Vetar u kosi nomadskih lutanja ustupiće mesto mirisu tamjana indijskih hindu hramova. Jutrom će orošene lale otvarati svoje latice, a noć će vas mamiti senzualnim ritmovima. Lutanja mračnih pesnika u potrazi za tom jednom rimom koja rešava sve, svoje konačno utočište pronaći će u mirisima starinskih biblioteka sa masivnim drvenim, izrezbarenim policama.

Oud Immortel pripada drvenastoj porodici mirisnih nota gde su pačuli i papirus spojeni u samom srcu parfema. Lišće duvana i mahovina doprinose dubini, a tamjan eleganciji. Gornje note: sok od limuna, tamjan, kardamom. Srce: pačuli, papirus, brazilski palisander. Baza: lišće duvana, mahovina.

Accord Oud je rezultat mešavine svežine belog drveta i akorda kože sa nekolicinom začina: cimet, šafran sa primesama crne šljive. Gornje note: kupina, šafran, rum. Srce: kožni akordi, žalfija. Baza: pačuli, mošus.

Rose Noir je ponovo oživljena i modernizovana ruža, kraljica ljubavnih mirisa, tako što je njen romantičan karakter zatamnjen, pa ona oličava dekadentnu animalnu strast. Gornje note: grejp, frezija. Srednje nota: damaskna ruža. Baza: mahovina, mošus.

DSC_0005

NOBILE 1942 Rudis

Nobile 1942 parfemi sadrže ulja i esencije dobijene iz prirodnih sastojaka. Ručno brani sastojci i praćenje prirodnih bioritmova uz poštovanje stare tradicije na kraju daju neodoljiv miris u bočici parfema. Obrada i korišćenje prirodnih sirovina najvišeg kvaliteta obezbeđuju mirise koje se mešaju i menjaju sa ličnim temperamentom i raspoloženjem datog trenutka, a u isto vreme su jedinstveni, neponovljivi i nezaboravni. Svi Nobile 1942 prizvodi poseduju prepoznatljiv pečat koji potvrđuje originalnost. Svaki od njih je, na specifičan način, u pokretu–od probuđene svežine uspomena na ljude, mesta i događaje, preko dubine iskustva, znanja i mudrosti do konačnog imperativa strasti, ljubavi i lepote.

DSC_0007

Rudis je mač koji su gladijatori koristili tokom vežbi u antičkom Rimu, napravljen od drveta kako gladijatorima ne bi naneo povrede. Ovaj mač je poklon koji su gladijatori dobijali nakon što bi bili oslobođeni statusa roba, zahvaljujući odvažnosti koju su pokazali tokom svojih borbi. Zato je Rudis predstavljao početak i ultimativni cilj karijere i života svakog gladijatora, on je istovremeno bio simbol slobode i snage. U duhu brenda i italijanske tradicije, pakovanje parfema Rudis inspirisano je italijanskom kožom u boji crvenog voska. U gornjim notama su bergamot, suvo voće i grožđe, sastojci vina koje su gladijatori pili pre svake borbe. U srednjim notama su ruža, geranijum, karanfil, šafran i kedrovina, a u bazi koža, pačuli, vetiver, mošus i tamjan.

DSC_0008

Za L’ARTISAN, parfem je vrsta umetničkog dela. Poezija, umetnost, humor i stilska genijalnost zajedno su utkani u parfeme koji briljiraju, intigiraju i šokiraju.

DSC_0011

Skin on Skin budi naše životinjske instikte. Da dodirnemo, pomirišemo, priđemo bliže. Spaja senzualni iris sa antilop kožom, baršun prepliće sa šafranom, lavandu i ružu potapa u viskiju. Neskrivena putenost koja poziva na neumerenost.

DSC_0042

NAPOMENA

Niche parfeme na bazi ouda možete naći u Metropoliten parfimeriji u Beogradu ili poručiti online.

*Izvor: PR

DSC_0060

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM 

FACEBOOK


 

6 thoughts on “Taj drevni čarobni oud

  1. Ovo je do sada jedan od tvojih najzanimljivijih postova. Definitivno.
    I jako informativan, dosta sam toga saznala :)) Uskoro planiram da odem zbog nekih drugih stvari, ali cu usput i ovo njusnuti :)) sigurno!

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.