NEOMILJENA KOZMETIKA 2015. i kako birati kozmetiku na osnovu sastava

 

DSC_0582

U moru kozmetičkih proizvoda na kojima su ispisane razne tvrdnje (često besmislene) koje nas navode da ih skinemo sa police i ubacimo u korpu, pokušaću da razlučim bitno od nebitnog i opišem koja kozmetika je moj izbor.

JEDNOSTAVAN SASTAV (INCI)

Svaki kozmetički proizvod se sastoji od podloge ili baze i aktivnih principa. Sastav treba da bude jednostavan, sa malim brojem sastojaka na INCI popisu, i sa aktivnim principima, poput stabilnog oblika vitamina C, hijaluronske kiseline, peptida, raznih vitamina, biljnih ulja i maslaca… na visokim mestima popisa sastojaka. Vodič za procenu koncentracije sastojaka mogu da budu konzervansi, parabeni i fenoksietanol, čija primena nije dozvoljena u koncentraciji višoj od 1%, tako da je sve što se nalazi iza njih manje koncentracije. Postoje i izuzeci; ovo ne važi za retinol, koji je efikasan u koncentraciji od 0.3-0.5%.

PARABENI

Najčešće postavljano pitanje u poslednje vreme je da li neki proizvod sadrži parabene i to je često razlog kupovine ili odustajanja od iste… Parabeni su efikasni konzervansi, koje veoma dobro poznajemo, retko dovode do alergijskih reakcija i nijedna optužba protiv njih nije dokazana. Kozmetički proizvod mora da bude konzervisan, da bi se sprečio razvoj bakterija koje dovode do njegovog kvarenja i produžio rok upotrebe, koji je za magistralne pripravke bez konzervansa samo 30 dana.

ALKOHOL ili ETANOL

Alkoholi su sva jedinjenja koja poseduju -OH grupu, ali kod nas je odomaćeno da su etanol i alkohol sinonimi. Etanol iritira kožu, isušuje i ponaša se kao pro-age supstanca, bez obzira na njegovo poreklo. Zbog prisustva etanola neću automatski eliminisati proizvod, posebno ako je u pitanju sertifikovana prirodna kozmetika, gde je on ko-rastvarač i konzervans, već ću pogledati i druge sastojke i probati da naslutim njegovu koncentraciju. Na sastavu proizvoda (INCI) su supstance poređane po opadajućoj koncentraciji, ako je alkohol na jednom od prva tri mesta, pogledaću i ostale sastojke i proceniti cost-benefit, a takav prozvod nikako neću preporučiti osobama sa suvom, oštećenom ili osetljivom kožom.

PARAFIN

Mineralna ulja, petrolatum, paraffinum liquidum, takođe ne volim da vidim na prvim mestima u INCI popisu sastojaka, posebno u kremama za lice. Okluzivna su, ostaju na površini kože i poput najlon kese sprečavaju isparavanje vode, ali nemaju nikakav negujući potencijal i često su komedogeni, začepljuju pore i dovode do nastanka bubuljica, kod osoba koje su tome sklone.

SILIKONI

Silikoni su velika grupa jedinjenja, supstance koje daju svilenkast osećaj na koži, a nema dokaza da iritiraju, „guše“ kožu, ili dovode do nastanka akni. O silikonima treba razmišljati kao o nosačima aktivnih supstanci, koje moraju da budu rastvorene, emulgovane ili suspendovane u nekoj neutralnoj podlozi, da bi ostvarile zaštitnu ulogu i ostale na površini kože, ili da bi se apsorbovale, prodirući u dublje slojeve kože. Neki od silikona su isparljivi, a neki čine poroznu barijeru koja štiti kožu, bez osećaja masnoće i težine. Nemam ništa protiv silikona, pogotovo u dnevnim kremama i prajmerima, ali za noćnu negu, naročito preko zime, biram biljna ulja i maslace, odnosno kreme sa visokim udelom istih.

MIRISI

Obično su u sastavu označeni kao „fragrance“ ili „perfume“, a ako su prirodnog porekla, to može da bude smesa supstanci, čiji efekat na kožu, u smislu alergija, ne možemo da predvidimo. Ako ste atopičar i imate česte alergije, klonite se parfimisane kozmetike. U 7. amandmanu evropske Kozmetičke direktive je nabrojano 26 supstanci, potencijalnih alergena link, koje moraju da budu navedene na deklaraciji (proizvođač ne mora da navede supstance korišćene u koncentraciji manjoj od 1%, ali ove mora).

PRIRODNO, NATURAL…

Ako je prirodno, dobro je za moju kožu. Nije uvek tako. Neki od najpoznatijih otrova su prirodnog porekla. Prirodno, potpuno prirodno, organsko. Još uvek ne postoji regulativa koja uređuje upotrebu reči „prirodno“, tako da su obmana i zabune česta pojava. Osim toga, ova reč je ispisana na moru kozmetičkih proizvoda koji nemaju nikakve veze sa osnovnim postavkama prirodne kozmetike. Kada neko tvrdi da je nešto prirodno ili organsko tražite sertifikate: BDIH (Nemačka), BIOFORUM (Belgija), COSMEBIO&ECOCERT (Francuska), ICEA (Italija), SOIL ASSOCIATION (Velika Britanija), NaTrue, USDA organic… U bliskoj budućnosti se očekuje udruživanje svih evropskih tela u jedinstvena COSMOS natural i COSMOS organic, što će biti najveća organizacija na svetu koja reguliše proizvodnju i sastav prirodne kozmetike.

NATRIJUM LAURIL SULFAT 

Sredstva za pranje lica i tela, paste za zube, šamponi za kosu sadrže SLS (sodium lauryl sulfate), kao površinski aktivnu materiju, koja stvara penu i na taj način olakšava čišćenje. Stvaranje pene nije mera sposobnosti preparata da dobro opere, lice ili veš, jer je pena makroskopska kategorija, a skupljanje nečistoća se odvija na nivou micele, koja je mikroskopska kategorija. SLS i SLES su najjači iritansi koji se koriste u kozmetičkoj industriji i predstavljaju standard za merenje iritacije koju uzrokuju druge supstance koje se koriste kao površinski aktivne materije. U koncentraciji od 2.5 % izaziva iritaciju kod većine ljudi. Izbegavam SLS i u preparatima za kožu, a davno sam eliminisala iz upotrebe sve preparate koji ga sadrže, a dolaze u kontakt sa sluzokožama. Ovim supstancama jedino u nekim šamponima za kosu mogu da progledam kroz prste.

ANTIBAKTERIJSKI SAPUNI

Osim ako niste zdravstveni radnik, gde je upotreba ovakvih proizvoda opravdana i potrebna, vama ne treba antibakterijski sapun, jer remeti normalnu floru vaše kože, koja vas štiti.

ŠMINKA

Kupujte šminku sa deklaracijom u drogerijama i parfimerijama; ne u kineskim radnjama i ne preko neproverenih internet sajtova ili Facebook-a, gde su kopije česte, jer time možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje.

Evo i proizvoda koji meni nisu odgovarali ove godine, i uvek biram proizvod, a ne brend, jer ovi brendovi imaju mnoge sjajne proizvode.

DSC_0595

Losion za telo pod tušem. Zvučalo je dobro i praktično. Ali, nikako se nisam navikla na njega. Masan trag koji ostavlja na koži, za koji su krivci parafin i mikrokristalni vosak, i klizava tuš kabina.

DSC_0591

Pasta za zube sa SLS-om, koja beskonačno peni i tvrdnja da će zubi biti belji posle samo jednog pranja.

DSC_0603

Boja zuba je genetski definisana i oni ne mogu biti belji nego što to jesu. Mogu se ukloniti mrlje od kafe, ili izbeliti zubi kod pušača, ali tvrdnja na ovoj pasti je besmislena, kao i na moru drugih. Visoke koncentracije vodonik-peroksida i laser mogu da izbele zube, ali o tome se konsultujte sa svojim stomatologom.

DSC_0606

Osim toga, ovakve paste meni isušuju usne, dovode do pucanja krajeva usana i do pojave afti, pa radije biram medicinske paste za zube, bez SLS-a.

DSC_0596

Dove sapun za pranje lica? Dermatolozi ga preporučuju tinejdžerima za pranje kože sa aknama i bubuljicama. Prvo, ovo nije sapun, već smesa sintetskih deterdženata i sapuna sa dosta parfema, koja ne prija oštećenoj koži i može da dovede do pogoršanja i iritacija. Ne prijaju ni pravi sapuni od kozijeg mleka ili sa bilo kakvim dodacima, poput koštica kajsija koje rade piling, odnosno grebu lice i još više oštećuju kožu.

DSC_0598

I šta uopšte znači tvrdnja „dermatologist approved“? Znači da je prozvod odobrio jedan dermatolog. Da, samo jedan, a ne neko respektabilno udruženje ili ustanova.

DSC_0597

Nemam ništa protiv Dove sapuna i sličnih proizvoda za pranje ruku, ako nemate osetljivu kožu, ali ne za lice i ne za problematičnu kožu.

DSC_0380

Vichy micelarno ulje sam sa oduševljenjem dočekala, jer su im svi drugi čistači besprekorni. Nekoliko kapi sam umasirala na našminkano lice, pa onda pokvasila ruke, i protrljala. Mlečna emulzija se stvorila, bez pene, koju sam isprala mlakom vodom.

DSC_0496

Ostalo je masnoće na licu, koje sam obrisala belim peškirom, ali na njemu je ostalo puno šminke i pudera. Zaključila sam da je posle ovog micelarnog ulja neophodna primena tonika ili gela za pranje lica, koji je fino uklonio ostatke ulja i šminke. Nije me impresioniralo. U sastavu, naravno, parafin na prvom mestu.

DSC_0587

Afrodita krema za ruke sa nevenom je jako povoljne cene, i nije toliko loša, kada se meri odnos cene i kvaliteta, ali tu je ponovo parafin kao ključni sastojak, i navod da nema silikona, što je prosto smešno, jer se silikoni izučavaju na primeru krema za ruke, zbog zaštitnog efekta.

DSC_0594

Martinović senku sam kupila u Panter-u i platila oko 400 dinara. Učinilo mi se da su testeri dobre pigmentacije, dopalo mi se nekoliko boja, ali sam rešila da prvo probam baznu senku.

DSC_0607Senka je tvrda poput kamena, četkicom je nemoguće naneti; kada se nanosi prstima ostavlja nešto pigmenta, ali neravnomerno i ne može se izblendati.

DSC_0610
Tek po obavljenoj kupovini sam primetila da na proizvodu nema sastava, niti datuma proizvodnje, što je verovali ili ne, u skladu sa našim važećim propisima iz 1983. godine. Godinama se radi na usklađivanju sa evropskom Direktivom, ali do tada važi zastareli Pravilnik, po kome nije potrebno deklarisati rok upotrebe kozmetičkog proizvoda, a o nekim savremenim pitanjima, da ne govorimo.
DSC_0618
Ovo „argan“ ulje je reklamni proizvod i dobila sam ga na poklon, ali je njegov sastav pravi primer onoga što izbegavam; piše da je arganovo ulje, a u stvari je smesa parafinskog i prirodnih ulja, koja u stvari neguju. Takvih „prirodnih“ proizvoda je mnogo na tržištu, pa obratite pažnju.
DSC_0619
Weleda dezodorans prijatnog citrusnog mirisa, možda ne bi bio tako loš izbor, da savremene žene ne brijaju pazuh svaki dan.
DSC_0622
Alkohol i etarska ulja nikako ne idu na oštećenu kožu…, a i delotvornost ne može da se uporedi sa antiperspirantima.
DSC_0624
Uriage Hyseac SPF 30 ima fenomenalan sastav, ali na ovom popisu se nalazi jer ne matira masnu kožu, što je veoma važan uslov da bi je masnokošci svakodnevno koristili.
DSC_0614
Prijatnog je mirisa, dobro hidrira i dobra je za plažu, ali kao podloga za šminku, posebno u letnjim mesecima, nije prošla.
Koja kozmetika vama nije odgovarala protekle godine i na osnovu čega vi birate kozmetiku?
By JSS

30 thoughts on “NEOMILJENA KOZMETIKA 2015. i kako birati kozmetiku na osnovu sastava

 1. Hvala puno na iscrpnom odgovoru. I moje pitanje je bilo puno podpitanja☺. Zao mi je sto samo kad sam bila puno mladja nisam dobro negovala kozu. Mada iz licnog iskustva, gledajuci zene i devojke oko sebe mislim da i genetika ima udela u izgledu i kvalitetu koze. Znam neke zene koje bez preteranog truda i skupe kozmetike imalu lepu kozu. Ali dobro, i mi koji nismo te srece cemo uz pomoc i edukaciju postici najbolje nadam se. Nekad je i novac problem ali ja sam za kvalitet ne kvantitet, pa polako svakog meseca po jedno ali vredno😊 Pratim blog pa cu opet biti slobodna da nesto pitam, to sigurno😊…

  Sviđa mi se

  • Za to kako koža izgleda posle tridesete presudno je preterano sunčanje, ali i genetika i nega. Zato: zaštitni faktor i vitamin C u dvadesetim, retinol, hijaluronska kiselina i peptidi u tridesetim, uz SPF i propisno čišćenje… I budi slobodna da pitaš, razrešićemo sve dileme :).

   Sviđa mi se

 2. Odlicno! Ukratko i razumljivim jezikom. Nemam poverenja u jutjuberice i blogerice koje misle da su pametne ali bez odgovarajuceg obrazovanja. I puno ih je mladih, ne dovoljno za nas u najboljim 30im i 40im godinama😊Imamo isto godina i slicnu kozu( procitala sam deo o tebi). Moja je masna ali sam je isusivala godinama pa je jadna sad i dehidrirana a pocele su i bore. I imam prosirene pore, prosto bas rupice po obrazima i celu. Mislila sam da kupim mia2, ona ce ih ocistiti ali kako da ih „skupim“? I molim te preporuci nesto za pranje lica bez SLS, imam la ros pose effeclar duo, i vidim sad da ga ima. Inace ja sam tek otkrila tvoj blog- hvala sto postojis! Menjam navike otkrivam bolju kozmetiku, vise ne verujem reklamama nego tebi i tebi slicnim pametnim i obrazovanim zenama😊

  Sviđa mi se

  • Draga Majo, hvala na svim komplimentima. Iako je naizgled jednostavno, tvoje pitanje je vrlo kompleksno. Prvo pročitaj članak o Vichy čistačima, u okviru koga su osnovni postulati čišćenja lica, Vichy gel za pranje je dobar, kao i pena za osetljivu kožu: https://beautyaxiom.com/2015/03/19/vichy-cistaci-i-par-reci-o-pravilnom-ciscenju-koze/. Volim i dugo godina koristim kremasti Uriage Creme lavante https://beautyaxiom.com/2015/07/29/uriage-creme-lavante-i-suppleance-mleko-za-telo/, a Caudalie pena je najblaže sredstvo za pranje koje sam ikada koristila. Effaclar duo dosta isušuje lice, ostavi ga za leto, jer će ti tada možda prijati. Pore su nam takve kakve nam ih je priroda stvorila, možema samo da ih dobro očistimo, gde na scenu stupa sjajni Clarisonic i da koristimo dobre prajmere i pudere. Tonici sa hidroksi kiselinama su sjajni, ali na našem tržištu svi sadrže alkohol i prilično su jaki; ako si u prilici prouči i pogledaj Paula’s choice, dostupan u Sloveniji i Hrvatskoj. Prouči i Noreva kolekciju, koja ima sjajne kreme sa kiselinama, počni od najblaže Acnomega 100 i koristi je kao noćnu negu. Za dan je moj izbor Darphin Hydraskin, Lierac Magnificence gel-creme, Uriage Isoliss, Caudalie Vinosource Moisturizing Matifying Fluid, Uriage Aquaprecis creme-gel… Najbolje je da čitaš recenzije i osluškuješ svoju kožu :), puno je dobrih proizvoda u dermokozmetici.

   Sviđa mi se

 3. Gotovo svi postovi koje sam na ovom blogu procitala bili su vise nego dobri, a ovaj je odlican. Veoma edukativan post, pogotovu za osobe koje se ne bave farmacijom , medicinom ili hemijom. Nama koji se tim poslom bavimo, nece skoditi da koriste informacija procitamo jos jednom. Sve pohvale od jednog farmaceuta!
  Za vecinu stvari se slazem, a za Eucerin u potpunosti.
  Pozdrav,
  Milica

  Sviđa mi se

 4. konacno detaljan i precizan post koji resava misteriju sastava 🙂
  posto svi zivi komentarisu i postavljaju se kao bogovi tumacenja sastava, a naucili par naziva i to je to.
  sve vreme cekam da se neka hemicarka ili farmaceutkinja javi, objasni svu misteriju i razresi nedoumice nas laika. hemija mi nikada nije isla, jako mi je tesko da pamtim te komplikovane nazive i sta je dobro, a sta lose, i koji je to sastojak koji treba da jurim koji je cudotvoran kada je u pitanju hidriranje masne koze.

  jedino sa cim se ne slazem jeste pitanje martinovic senke, ja je kupujem vec 15 godina iznova i iznova i savrsena je. lepo se blenda, otvori oko, nadogradi svaki look. mozda treba da promenis cetkicu ili da probas da izgrebes gornji sloj, ne znam, nisam imala nikada probleme sa njom. to im je najpoznatija i najhvaljenija senka, ovo je prvi put da cujem nesto lose. iako se slazem za to da je sastav nepoznanica. i naravno, mogli bi da porade malo na pakovanju i sirenju palete proizvoda.

  Sviđa mi se

  • Verovatno je stara… Svi savesni proizvođači usklađuju svoj GMP i deklaracije sa evropskom Direktivom, moraće i oni ako žele da opstanu… A što se tiče hidratacije masne kože, poenta su kvalitetni čistači, koji ne isusuju i lagani fluidi sa hijaluronskom kiselinom ili nekim drugim patentiranim sastojcima… I noćna nega sa hidroksi kiselinama ili retinolom, u zavisnosti od stanja kože i godina…

   Sviđa mi se

 5. Tekst odličan.
  Izbor neomiljenih, interesantan.
  Slažem se za Eucerin, ali mi je jako krivo za Martinović. Koji je to broj, 30?
  Imam kompletan asortiman i jako sam zadovoljna. Brojevi 7, 40 su odlični, svaka na svoj način, a to je usput i sastavni deo baze. Šteta, baš mi je žao što ti se nisu dopali.

  Sviđa mi se

 6. Kao i veliki broj žena kozmetiku sam birala prema ambalaži, mirisu, kojem tipu kože je namenjena, ceni, trenutnom raspoloženju… Dok nisam počela da pratim blogove koji se ozbiljno bave tematikom sastva proizvoda i šta mi zaista nanosimo na i u sebe. Prosto se postidim koliko nisam bila informisana . Sada čitam sastav, pa gledam sve ostalo. U principu primetila sam da mojoj koži ne odgovaraju alkohol i SLS, pogotovo ukoliko su u većem udelu, a proizvodi bez silikona, pogotovo u preparatima za kosu, su apsolutno bačene pare, jer jedino oni mogu da ukrote moje kovrdže i koliko toliko ih dovedu u red.

  Sviđa mi se

  • I meni je miris veoma važan, ako ga ne podnosim, ne mogu da koristim proizvod, bez obzira na sastav, ali najkvalitetnija kozmetika je bez mirisa. Silikoni nisu loši za kosu, ali biljna ulja su mnogo bolja, što ima svoju cenu… Probaj Phyto 7 ili Phyto 9 kremu za kosu…, ako si u mogućnosti, videćeš razliku.

   Sviđa mi se

 7. Jedan od najboljih i najsuvislijih postova koje sam pročitala u zadnje vreme! Mnogo je „pomodarstva“ u kozmetičkim trendovima. MIslim da smo jako podložne sugestijama o nekom preparatu da je koristan(odnosno škodljiv), a veliki broj tih tvrdnji je baziran samo naiyolovanim individualnim iskustvima i nema prave naučne osnove. Slažem se skoro sa svakom reči (osim o parafinskom ulju, gde se slažem, ali delimično-imaju ona ineke svoje dobre strane, naravno, ne za osobe sa masnom i mešovitom kožom, o tome cu verovatno i pisati, i naravno’nisu dobra ni za tuš kabinu, a bogami ni za odvod :). Jako mi se dopada demistifikacija „Dermatologicallz approved“ floskule…Inace sa zadovoljstvom čitam tvoje postove, a ovaj post je samo potvrda da ne grešim.

  Sviđa mi se

  • Hvala na svim komplimentima :). Ja kozmetiku gledam očima hemičara i prvo procenim taj aspekt, a zatim je testiram i vidim da li su tvrdnje osnovane ili nisu :). Parafin se u poslednje vreme deklariše kao zlo, ali on to nije, samo mislim da je prevaziđen i da nam je na raspolaganju mnogo toga boljeg za negu kože. On je neutralan i čini osnovu mnogih lekovitih pripravaka.

   Sviđa mi se

 8. U dahu pročitala, svaka čast! Blago tebi na znanju koje posedujes, vi farmaceuti i lekari kao mađioničari samo vi znate šta zaista piše i znači, nama običnim ljudima ostaje samo da pronađemo nekog kao ti da tumači i pomaže i u pravu su ovi kom. gore, trebalo bi da bude više priznanja i nagrade tebi za to!

  Sviđa mi se

 9. Evo ruke! Sve si objasnila kratko i jasno. Meni problem prave sulfati, parafin, etanol u podpazušju, dok parabeni, silikoni ne. Parfemi (sintetički) su ranije često znali da mi naprave haos, ali dugo nisam koristila ništa tog tipa. Trenutno nemam reakcije. Neko je pominjao Alverde roll on ali i on ima alkohol, i neefikasan je (nažalost, jer bajno miriše). Ti znaš da sam ja opredeljena ka prirodnoj kozmetici koja mi najviše prija i pored većine stvari koje si pobrojala samo prolazim. Sa Vichy imam samo veoma neprijatna iskustva, Afrodita mi ne uliva ni promil poverenja i prosto to nije moja šolja čaja. Martinović senke obožavam, i svih 10 komada kojih imam rade perfektno. Vrlo moguće da je bajata, a možda je ta nijansa problem, ne sećam je se, a nemam je u paleti. Ja sam uzela senke u panovima, ne pakovanje kakvo imaš ti, i sastav je uredno priložen, ali da… Rok trajanja neograničen nije ispravno.

  Sviđa mi se

  • Ti nesumnjivo umeš da izaberes kozmetiku :). Jedino ne volim da govorim o brendovima, već o proizvodima koji mi ne odgovaraju, jer svaki brend ima svoje promašaje; svoje dobre i loše strane. Žao mi je zbog Martinović senki, jer ima još nekoliko boja koje mi se sviđaju, ali mislim da im neću dati drugu šansu… A što se mirisa tiče, postoje podaci da su sintetički generalno manjeg alergogenog potencijala, ali to ponovo zavisi od osobe, jer smo svi različiti.

   Sviđa mi se

 10. Konačno… 😀Ovakav post si nam davno obećala 😉.
  Mineralna ulja u preparatima za negu kože odavno već izbegavam, zato što znam da od njih nema nikakve koristi .
  Kupke ne umem i ne volim da koristim . Umivam se već godinama sapunom koji pravi moja prijateljica ( dipl. ing. farmaceutske tehnologije, ako sam dobro zapamtila titulu 😀 ) i zadovoljna sam, izuzetno retko mi isuši lice, eventualno u zimskom periodu. Za telo koristim upravo Dove sapun 😀, i jedino posle upotrebe ovog sapuna se ne češem 😕.
  Nisam primetila da mi smetaju silikoni u kremama za lice, a upravo ova Afroditina krema za ruke mi je spasla ruke ispucale do krvi kada to nije uspelo ni mnogo skupljim i kvalitetnijim kremama.
  Da budem iskrena, u mojoj kući i tečnost za sudove mora lepo da peni 😅 tako da ne bežim od SLS -a, koliko god da je loš za kožu.
  Matirajuće kreme za lice ne bih ni komentarisala, još niko nije napravio neku koja bi u potpunosti zamatirala moje lice onako kako bih ja to želela 😧.
  Moram da priznam da mi se retko dogadjaju “ ispadi “ sa kupovinom neodgovarajućih kozmetičkih proizvoda od kada pratim blogove sa ovom tematikom 😀.
  Odličan tekst ♡ !

  Sviđa mi se

  • Najbolji su najjednostavniji sapuni i Zoran Vujcic daje recept za jedan takav:http://zoranvujcic.com/2014/12/hipoaleregeni-sapun.html, ali ja generalno ne volim sapune, osim za pranje ruku, jer sam upoznala sindete, sa kontrolisanom pH vrednošću. Ova Afroditina krema nije tako loša, i to je generalno dobra drogerijska kozmetika, ali sam je morala navesti zbog nonsensa o silikonima i „dodira prirode“, gde baš puno prirode nema:). A tečni sapuni sa SLS-om su mnogo veće zlo od čvrstih za kožu, pa je dobro što ih ne koristiš…

   Sviđa mi se

 11. Ovaj Weleda dezodorans mi je bio na WL dok nisam videla da ima alkohol. Steta! Ali nasla sam Alverde roll on sa nanom koji odlicno i mirise i stiti i neguje kozu 🙂

  Sviđa mi se

 12. Odlican post, iskreno bih volela da pri kraju ove godine, ovaj blog dobije nagradu za najbolji kozmeticki u Srbiji. Toliko plasiranih potrebnih informacija, koje se dele nesebicno, vredi nagraditi i ja kao citateljka, „koleginica“ se zahvaljujem na tome. Vichy micelarno ulje duze vreme posmatram, koristim iz ove linije penu za umivanje, tako da mi je ova informacija dobro dosla za krajnju odluku. Martinovic senku sam koristila pre mozda 6 godina, meni je takodje bila skamenjena i uopste nisam videla njenu punu moc i iskoristljivost. Nijansa je bila svetlo ljubicasta i posle toga nisam imala zelju za ponovnim isprobavanjem. Sto se efekta pasti za izbeljivanje tice, slazem se. 💗💠🌌

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.