EUCERIN deo roll-on bez aluminijuma

 

dsc_0821

Ljudski znoj je bez mirisa, sastoji se od vode, minerala i njihovih soli, ali su vlažni i topli delovi tela pogodno tle za razmnožavanje bakterija, čijom fermentacijom nastaju neprijatni mirisi. Znojenje možemo da sprečimo blokiranjem izvodnih kanala egzokrinih žlezda, što čine aluminijumski kompleksi ili soli aluminijuma i tada govorimo o antiperspirantima, ili da sprečimo razvoj bakterija uz korišćenje triklozana i alkohola kao antimikrobnih supstanci, uz dodatak mirisa, koji maskiraju neprijatne mirise, i u tom slučaju govorimo o dezodoransima. Dezodoranse sa alkoholom i triklozanom ne koristim dugo, tačnije od kada sam otkrila prvu deo kremu sa aluminijumom i sprečila znojenje. Aluminijum hemijski reaguje sa elektrolitima znoja i ta jedinjenja blokiraju izvodne kanale žlezda, a uklanjaju se ispiranjem i prirodnim procesom guljenja kože, deskvamacijom. Mala količina aluminijuma može da se apsorbuje kroz depilacijom oštećenu kožu, i to nema negativne posledice po naše zdravlje; ali da biste i to izbegli depilirajte se uveče, pa ujutro nanesite preparat protiv znojenja. Dezodoransi i antiperspiranti se nanose na opranu kožu, ali alkalni sapuni remete pH vrednost kože i prijaju razvoju bakterija, pa je poželjno da vaš preparat za pranje ima pH oko 5.

dsc_0868

Pošto negde u podsvesti svi imamo potencijalne pretnje i tražimo preparate bez alkohola, parabena, triklozana i aluminijuma, i sama sam u takvoj potrazi. Očekujem da me dezodorans ne peče posle depilacije, da ima nežan i neutralan miris koji ne interferira sa parfemom, da mi pazuh bude suv i mirišljav najmanje 8h, da se brzo osuši po nanošenju i da ne ostavlja fleke po garderobi (što čine samo oni koji sadrže alumminium cirkonium tetrahlorohydrex glu, koji reaguje sa znojem i gradi jedinjenje žućkaste boje). Previše tražim? Znam.

dsc_0860

Pošto neprijatan miris nastaje tek kada bakterije na našoj koži razlažu masti i belančevine, kako bi se ovaj proces zaustavio, Eucerin je integrisao antibakterijsku komponentu Polyquaternium-16 u dezodorans, umesto kontroverznog triklozana. Ova komponenta smanjuje broj bakterija koje prouzrokuju neprijatan miris i na taj način se uspešno blokira njihovo razmnožavanje (bakteriostik). Miris je vrlo blag, kremast i svež. Ovaj dezodorans je pogodan za vrlo osetljivu kožu, može se naneti i neposredno posle brijanja, a mogu ga koristiti i deca posle desete godine života i osobe sa dermatitisom. Ovo je jedan od retkih dezodoranasa koji ne sadrži aluminijum i ispunjava sve gore navedene zahteve, posebno preko zime, ali ne sprečava znojenje, što čine antiperspiranti sa aluminijumom, koji bukvalno tvore čepiće na izvodu žlezda i sa čijom efikasnošću ovaj mališa ne može da se takmiči.

dsc_0845

Preko leta ili za vreme fizičkih aktivnosti i pojačanog znojenja ipak koristim antiperspirans, tako da je za mene u zavisnosti od prilike i godišnjeg doba idealna kombinacija ova dva preparata, koji ispunjavaju potrebe osoba koje se normalno znoje. Eucerin u svojoj liniji ima još jednu verziju sa aluminijumom, blažu i bez mirisa, i jednu za vrlo jako znojenje, a o tome čitajte na linku.

NAPOMENA

Lilly cena ovih preparata je oko 1000 dinara i često možete da kupite dva po ceni jednog, što je veoma isplativo.

*PR uzorci

SAVET

Nema dovoljno dokaza da aluminijum i parabeni izazivaju tumor dojke, ali nije utvrđeno ni suprotno, važno je da nam to ne  skrene pažnju sa pravih rizika; ako se pronađete u dole navedenim rizicima, obavezno radite mamografiju jednom godišnje i ne brinite, jer kada se na vreme otkrije, ova opaka bolest je izlečiva.

Visok rizik od pojave kancera dojke imaju žene koje su već imale tumor dojke: tri do četiri puta je veći rizik da ponovo obole od te bolesti, nevezano za prvi tumor. Rizik značajno raste: sa godinama života, posebno posle pedesete godine; ako imate mamu, sestru ili ćerku sa tim oboljenjem; genetika igra značajnu ulogu, ako postoje promene na genima BRCA1 ili BRCA2 verovatnoća je 85% da će se razviti tumor; kod atipičnih hiperplazija posle biopsija i lobularnog karcinoma in situ. Manji je rizik, ali i dalje postoji: kod pojave tumora kod daljih rođaka, npr. tetka, baka; kod žena koje su iz nekog razloga imale biopsiju; ako je žena rodila posle 35-e godine života, ili uopšte nije rađala; ako je prva menstruacija bila pre 12-e godine života; kasna menopauza, posle 55-e godine; prekomerna težina i nepravilna ishrana, posebno u menopauzi; izloženost zračenju; porodična istorija tumora grlića materice, jajnika, materice ili debelog creva; konzumacija alkohola, ispijanje od 2-5 alkoholnih pića dnevno, povećava rizik 1,5 puta, u odnosu na žene koje ne uzimaju alkohol; hormonska supstituciona terapija, koja se sastoji od kombinacije estrogena i progesterona; rasa i poreklo, npr.  Jevrejke iz Centralne i Istočne Evrope imaju veći rizik.

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK


3 thoughts on “EUCERIN deo roll-on bez aluminijuma

  1. Ne znam zašto, ali ne mogu da nateram sebe da dam hiljadu dinara za dezodorans, čak ni na akciji 1 + 1 … 😆 Mada, priznajem, ovaj me je zaintrigirao najviše od svih do sada ☺. I opet naučih nešto korisno – koje jedinjenje da izbegavam u sastavu dezodoransa – brdo garderobe sam upropastila žutim flekama … Nego, ja svratih da pohvalim slike 😀 – a i bra je odličan, Lisca ?

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.