Putna apoteka

 

Koje lekove treba poneti na more? Uzmite prazan neseser, formiramo putnu apoteku.

Vaša redovna hronična terapija u dovoljnoj količini za sve dane puta, jer mnoge lekove ne možete da kupite bez recepta, a pri sebi je poželjno da imate svoj lekarski izveštaj, za svaki slučaj.

Analgetik i antipiretik, paracetamol, a za slučaj da ne odreagujete na njega, neki preparat na bazi ibuprofena, ili jednostavno lek koji inače pijete protiv bola, jer tu postoje velike razlike u reagovanju pojedinaca.

Lekovi za tretman putne dijareje, probiotici, koje je najbolje piti preventivno i praškovi za rehidrataciju. Na putovanjima su zbog promene ishrane česte gorušice, pa možete poneti i antacid.

Antiemetici, lekovi protiv mučnine, pri vožnji i u slučaju stomačnog virusa, koji je takođe česta pojava na putovanju.

Lekovi protiv alergije, koja je obično akutna na putovanjima, u slučaju uboda pčela i drugih insekata, eventualnog susreta sa meduzom link, treba brzo reagovati i popiti antihistaminik. Za manje osipe ili opekotine od sunca, tu su kremice na bazi pantenola, aloje, nevena,… Opekotine od sunca se tretiraju laganim kremama, a još bolje krem-gelovima, koje ne sadrže parafinska ulja ili vazelin, jer se oni ponašaju poput „najlon kese“ i mogu da učine još gore. Veoma prija i prskanje termalne vode, koja sadrži minerale koji umiruju i prijatno hladi. Tuširanje mlakom vodom može da pomogne i treba voditi računa da se pojača unos tečnosti, a može se pijuckati i neki rastvor za rehidrataciju. Kada su opekotine bolne i imate povišenu temperaturu (dolazimo do toga da nam treba i toplomer), popijte ibuprofen ili paracetamol. Ako vam se na koži redovno pojavljuje osip, odnosno alergija na sunce, nekoliko dana pre putovanja počnite da pijete antihistaminik i ponesite kortikosteroidnu kremu, koju u slučaju osipa isključivo nanosite preko noći i to mesto perete pre izlaska na sunce.

Rastvori za dezinfekciju (alkohol, hidrogen 3%, povidon jod) i zavojni materijal za tretman manjih povreda, hanzaplast, sterilan fiziološki rastvor u ampulama kojim se može isprati oko ili nos, a takođe treba poneti i kapi za oči i uši, jer su česte infekcije. Ako imate „plivačko uho“ ili vam se dešavaju česte upale uha, uši su vam često „začepljene“, isperite uho pre puta kod ORL, a sada postoje i preventivne kapi, koje sprečaju upalu uha.

Ne očekujemo letnje prehlade, ali nije loše da imate pri sebi neke pastile za grlo i kapi za nos, koje biste iskombinovali sa gore pomenutim paracetamolom.

Sredstva sa visokim zaštitnim faktorom od sunca i repelenti, odnosno sredstva koja odbijaju insekte.

Univerzalna preporuka ne postoji, ali ključni preparati i saveti su tu. Proverite rokove trajanja iz svoje prošlogodišnje putne apoteke i dopunite onim preparatima za koje mislite da vam mogu zatrebati. Takođe, pročitajte uputstva lekova koje pijete, jer neki antibiotici, lekovi protiv bolova, diuretici, lekovi protiv holesterola, antipsihotici, antidepresivi, hormoni i preparati kantariona, mogu da izazovu fotosenzitivne reakcije na koži.

Proverite da li ste spakovali zdravstvenu knjižicu i putno osiguranje jer carinici u zemljama EU imaju diskreciono pravo da na granici zatraže potvrdu o zdravstvenom osiguranju putnika.

Srećan put i lep provod želim!

P.S. Pre upotrebe lekova detaljno pročitati uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom!

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK


2 thoughts on “Putna apoteka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s