L’OCCITANE BEURRE DE KARITE

 

DSC_0285

OPIS PROIZVODA

Malo pakovanje 10ml 100% čistog karite maslaca: hidrira i štiti usne, lice, nokte i kožicu oko noktiju. Nežan maslac ima veliku moć hidratacije, a dobija se iz plodova afričkog karite drveta. Poznat je širom sveta po svom izvanrednom delovanju na kožu: podstiče obnavljanje ćelija i obnavlja hidrolipidni zaštitni film kože. Bez dodatih mirisa ili boja. Ne nadražuje kožu.

1-the-shea-tree

Karite drvo pripada porodici zimzelenog drveća i grmlja (porodica Sapotaceae), a potiče iz suvih tropskih područja Afrike i može narasti između 12 i 20 metara. Ima debelu i tvrdu koru nalik na plutu, koja ga štiti od šumskih požara, a može živeti od 200 do 300 godina. Njegovi veliki žućkasti plodovi širine su 4 do 5 centimetra, stablo daje plodove tek nakon 25 do 30 godina. Tanki, mesnati deo obavija jednu do dve velike semenke, koje su veoma bogate uljem. Stabla karite maslaca se i danas retko uzgajaju, a karite oraščići se obično skupljaju u divljini.

Specifično i vrlo cenjeno stablo u subsaharskom području značajno doprinosi ritmu života tamošnjih sela. Karite maslac se koristi kao izvor jestivog ulja, ali i kao univerzalni balzam za lepotu kože. Njegova glavna primena je u kozmetici: štiti kožu od vetra i užarenog sunca te predstavlja hranljivi balzam za negu kose.

Kao jedan od glavnih sastojaka u L’OCCITANE proizvodima, karite maslac predstavlja idealno rešenje za negu suve i dehidrirane kože. Ima izuzetna hranljiva i zaštitna svojstva. Sadrži neosapunjive materije koje podstiču obnovu ćelija i obnavljaju hidrolipidni film kože te omekšavaju kožu, čine je elastičnijom i osiguravaju dugotrajan osećaj prijatnosti. Stvara zaštitnu barijeru na koži, sprečava gubitak vode i osigurava maksimalnu hidrataciju. Za masnije tipove kože koristi se oleinska kiselina iz karite maslaca. Takođe, često se koristi u proizvodnji sapuna jer ih čini posebno mekim i nežnim za kožu.

Izvor: hr.loccitane.com & Foto: http://www.armenza.com & www.treeaid.org.uk

RECENZIJA

DSC_0294

Na engleskom shea butter, na latinskom Butyrospermum Parkii, na francuskom beurre de karite, puter ili maslac koji se dobija iz afričkog ši oraha iz Burkine Faso, bez eksploatacije lokalnog stanovništva, u skladu sa ESR standardima (Fairness, Solidarity and Responsability, koje možete proučiti na http://www.ecocert.com). Tradicionalno se smatra svetom biljkom za žene; u Africi samo žene smeju da beru plodove i prave puter, i zarađuju od prodatih proizvoda, što im pruža šansu za emancipaciju i opismenjavanje. Ši drvo je važan resurs u Africi, gde raste u divljini bez upotrebe hemijskih pesticida.

DSC_0241

Sastavljen od visokog procenta neosapunjivih masnih kiselina: palmitinske, stearinske, oleinske, linolne i arahidonske, vitamina A, E, dobro prodire u kožu i ne zapušava pore. Pored toga sadrži vezanu cimetnu kiselinu koja se oslobađa stajanjem i ši puter time gubi lekovita svojstva, a najbolje ga je upotrebiti u roku od 18 meseci od ekstrakcije. U čvrstom stanju na sobnoj temperaturi, a topljiv kada se nanese na kožu, ši buter se u Africi tradicionalno koristi više hiljada godina; u Kleopatrino doba su ga nosili karavani za kozmetičke potrebe. Apsorbuje UV zračenje, ima protivupalna svojstva, sposobnost omekšavanja kože, koja ga vrlo brzo apsorbuje i postaje mekana i nežna.

Indikacije za upotrebu nerafinisanog ši putera su: suva koža, osip, iritirana koža koja svrbi, pukotine na koži, opekotine, manje ranice, zaštita od promrzlina i njihovo lečenje, prevencija strija u trudnoći, ujedi insekata, ekcem, dermatitis, masaža kod mišićne napetosti, bola i tenzije.

Obzirom da je prirodnog porekla, može da sadrži razne kontaminante, tako da je US Agency for International Development predložila klasifikaciju:

  • A – sirov ili nerafinisan, ekstrahovan vodom
  • B – rafinisan ili prečišćen
  • C – visoko rafinisan rastvaračima poput heksana
  • D – najniži kvalitet bez kontaminanata
  • E – sadrži kontaminante.

Nerafinisani ši buter je žućkasto-bež boje, karakterističnog orašastog mirisa, sadrži vitamine i ima lekovita svojstva, dok je prečišćeni proizvod C bele boje i ima samo emolijentna svojstva, bez regenerativnih.

DSC_0287

L’OCCITANE karite ili ši puter je u simpatičnoj retro metalnoj kutijici, nosi francuski ECOCERT sertifikat, kao i BIO sertifikat organske kozmetike, bele je boje, skoro bez mirisa i obogaćen je vitaminom E. Zrnast je, topi se kada se nanese na kožu, i upija, ostavljajući je mekanom na dodir, bez masnih tragova. Koristila sam ga kao noćnu kremu za predeo oko očiju i bila sam zadovoljna, koža je ujutro bila mekana i nahranjena. Mazala sam ga i na usne pre spavanja, prijatan je i emolijentan, a posebno me raduje što ne sadrži mineralna ulja, parfeme i konzervanse koje izbegavam da nanosim na usne i sluzokože.

DSC_0252

NAPOMENA

L’OCCITANE ši puter je kupljen u njihovoj prodavnici u TC Ušće i plaćen je oko 1000 dinara.

SAVET

Pošto ima dobra zaštitna svojstva, jer ne sadrži vodu, koja bi se ledila, ši puter se može koristiti za zaštitu usana i ruku od vetra i hladnoće; osobe sa suvom kožom mogu u tu svrhu da ga mažu na celo lice, a može se poneti i na skijanje.

Vekovima je testiran u afričkim uslovima, pa je idealan za zaštitu predela oko očiju i usana na plaži, jer ima okluzivna (zaštitna) i negujuća svojstva.

By JSS

pharmjelena

4 thoughts on “L’OCCITANE BEURRE DE KARITE

  1. Obožavam ši puter i upoznata sam sa njegovim moćnim svojstvima 🙂
    No, uprkos tome sa uživanjem iščitah u jednom dahu priču o njemu.
    Nisam znala sa L’occitane ima i čist puter u ponudi, deluje stvarno korisno i praktično.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s