BIODERMA dermoskopski pregled kože

 

DSC_0845

U sklopu Bioderma akcije dobila sam priliku da pre sezone sunčanja obavim dermoskopski pregled mladeža, uz određivanje tipa kože i preporuku Bioderma preparata za sunčanje link koji odgovara trenutnom stanju i tipu kože.

DSC_0772

Redovno pregledanje promena na koži je važno jer samo dermatolog može da utvrdi da li su neki mladeži zaista „sumnjivi“ ili ne, koje promene je potrebno ukloniti sa kože, a koje pratiti.

DSC_0770

U mirnoj Tamnavskoj ulici iza Hrama Svetog Save na Vračaru, nalazi se  SkinCare Centar link u kome možete dobiti dermatokozmetički savet renomiranog dermatovenerologa – prim. dr Gorane Isailović. Doktorka je veoma pristupačna i harizmatična osoba, koja predaje studentima Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu, sa brojnim oblastima  interesovanja, među kojima su: aromaterapija i aromadijagnostika, komplementarne terapeutske metode u wellness programima, psihodermatoze, barijerna funkcija kože, kontaktni alergijski dermatitis na očnim kapcima, celulit kao generalizovana bolest vezivnog tkiva, teledermatologija i telekozmetika, ali meni je od svih najzanimljivija šumska medicina. To je relativno nova grana medicine, koja ima u Japanu svoje korene i tamo se praktikuje od 1981. godine, a u svoja istraživanja uključuje uticaj boravka u šumi na ljudsko zdravlje. Objavljeno je dosta radova o pozitivnim uticajima „kupanja u šumskom vazduhu“, koje se bazira na aromaterapiji i udisanju fitoncida, mirisne supstance koje drveće proizvodi da bi sebe zaštitilo, a koji ima pozitivan uticaj na opšte zdravlje čoveka, posebno na imunitet i depresiju.

DSC_0816

Dermoskopija (ili dermatoskopija) je neinvazivna optička dijagnostička metoda koja podrazumeva pregled površinskih promena na koži ručnim dermoskopom, stereomikroskopom, kamerom ili digitalnim sistemom sa uvećanjem.
DSC_0808

Doktor pregleda celo telo u skladu sa ABCDE metodom, posmatrajući asimetriju, nepravilne granice, promenu boje, veličinu mladeža koja ne treba da bude preko 6 mm,  i razvoj, odnosno da li mladež raste.

DSC_0805

Dermoskopija mladeža se veoma jednostavno izvodi, postoje različite vrste dermoskopa, promena se praktično tim aparatom uveća i osvetli, a dobijenu sliku moguće je sačuvati u računaru i posle određenog vremena uporediti sa ranijom dermoskopskom slikom. S obzirom na sve veću učestalost tumora kože, savetuje se da se pacijenti najmanje jednom godišnje jave svom dermatologu i pregledaju svoje mladeže dermoskopskim pregledom.

DSC_0791

Pregleda se svaki deo tela detaljno, a nikako ne treba zaboraviti šake i tabane.

DSC_0807

DSC_0815

Prelazimo na dijagnostiku tipa i stanja kože, pri čemu je doktorka zaključila da je moja koža masna, sa proširenim porama, sklona pojavi hiperpigmentacija i preporučila mi Bioderma AKN mat SPF 30 fluid, a za čelo, gde se pojavljuju hiperpigmetacije, Photoderm M  toniranu kremu.

DSC_0830

DSC_0831

Na licu nema ispucalih kapilara, ali postoje sunčane keratoze, koje se mogu ukloniti krioterapijom, odnosno tečnim azotom, a potreban je samo jedan dolazak.

DSC_0834

Većina mladeža je sasvim bezopasna i nipošto ne znači da će svaki mladež koji imamo da se pretvori u zloćudni tumor. Naučnici smatraju da se jedan na 100.000 pretvara u melanom. Pravovremeni pregled i eventualno hirurško uklanjanje eliminisaće svaku šansu da obolite od malignog tumora kože, a posebnu pažnju obratite na mladeže koji su na nezgodnim mestima i koje povređujete, a zatim se posavetujte sa svojim dermatologom o njihovom uklanjanju.

DSC_0768

Svakog dana je naše lice izloženo štetnim sunčevim zracima, i to: UVB (B – engl. burn) koji dovode do opekotina i crvenila, koje kasnije tamni, i do kancerogenih promena na koži, UVA (A – engl. aging, alergy), koji prouzrokuju fotostarenje, alergije na sunce, hiperpigmentacije, razvoj melanoma. Intenzitet UVA zraka je isti tokom cele godine, tako da nam je krema sa SPF-om potrebna cele godine, a zračenje je najjače preko leta između 10h i 16h.

By JSS


PRATI

BLOGLOVIN‘ INSTAGRAM

FACEBOOK


4 thoughts on “BIODERMA dermoskopski pregled kože

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.